Yangın tesisatı genel olarak adından da anlaşılacağı üzere herhangi bir yerde ortaya çıkan yangınları söndürmeye yarayan sistemdir. Genel olarak birçok farklı yapıda bu tesisatların kullanımı uygundur. Hem yaşam hem de çalışma alanlarında büyük öneme sahip olan bu tesisatlar ile yangınlar felakete dönüşmeden müdahale imkânı ortaya çıkar.
Küçük yangınlarda hızlı ve kolay bir şekilde söndürme yapan tesisat, büyük yangınlarda ise itfaiye gelene kadar yangının yayılmasını ve daha da büyümesini engelleyerek söndürmeye ciddi oranda katkıda bulunur. Bu sistemler ile yangınlar birçok yerde önemli problemler olmaktan çıkabilir. Can ve mal güvenliği için kullanımı gerekli olan yangın söndürme tesisatı, farklı çeşitleri ile kullanıma sunulur. Yangın söndürme tesisatlarında modele bağlı olarak kurulum da farklılık gösterebilir. Aynı zamanda söndürme tekniği de tercih edilen tesisat türüne bağlı olarak değişkenlik gösterir. Yangınlarda kurtarıcı role sahip olan bu sistemler yaygın bir şekilde tercih ediliyor. Yangın tesisatlarının tam olarak etkili bir şekilde kullanılabilmesi için bakım ve kontrollere de önem vermek gerekir. Aksi takdirde tesisat zamanla istenilen etkiyi göstermemeye başlayabilir. Bu yüzden özellikle periyodik bakımların aksatılmaması hem can hem de mal güvenliği için önemlidir.
Yangın Söndürme Sistemleri Nelerdir?
Yangın söndürme sistemlerini gazlı, sulu(spinkler) ve köpüklü olmak üzere üç gruba ayırabiliriz. Bu sistemlerin amacı aynı olsa da aralarında bir takım farklılıklar bulunur. En uygun sistemi seçebilmek için farklılıklar hakkında bilgi sahibi olmanızı tavsiye ederiz.
Gazlı yangın söndürme sistemleri, FM200, Novec 1230, karbondioksit gazlı ya da inert gazlı söndürme sistemlerinden oluşur. Bu sistemler davlumbazların altına ya da iç kısımlarına ve büyük boyuttaki kablo kabinlerinin içine uygulanabilir. Bu alanlar yangın başladığında fark edilmesi zor alanlar olmasına rağmen etkili sonuçlar verir.
Sulu yangın söndürme sistemleri, bu sistem “spinkler” adıyla da bilinir. Otomatik bir sistem olduğundan manuel olarak ulaşılması zor alanlar için iyi bir alternatiftir. Yangını tespit eden sistem hızlı bir şekilde müdahale ederek yangının büyümesine izin vermez. Bu sayede alanda hasarının meydana gelmesinin önüne geçilmiş olur.
Köpüklü yangın söndürme sistemleri; ateş varlığında patlayabilecek kimyasalların bulunduğu ortamlar için tercih edilir. Sistem içerisinde bulunan kimyasal köpük, yanıcı madde üzerinde bir örtü tabakası oluşturarak oksijenin ve ısının içeri girmesini önler ve ortamın sıcaklığını düşürerek yangın sırasında alev alacak kimyasalları kontrol altında tutar. Uçak depoları, yakıt istasyonları ve petrokimya işletmelerinde bu söndürme sistemi sıklıkla tercih edilir.
Bunlara ek olarak şu yangın söndürme sistemleri de vardır;
- Davlumbaz Yangın Söndürme Sistemleri
- Araç Söndürme Sistemleri
- FE25 Gazlı Söndürme Sistemleri
- Temiz Gazlı Söndürme Sistemleri
- Tozlu Söndürme Sistemleri
- Pano İçi Mikro Söndürme Sistemleri